Wille och de högre skolorna...

Detta är vad wille kan:


Levad (helst görs den dock med snitsigt sparkande framben)


Capriole
Det finns två sorters caprioler; den stående capriolen och capriolen. Den stående capriolen betraktas ibland som ett trick. Hästen står på sina framben och sparkar ut med sina bakben, med andra ord är det en kontrollerad bakut. Denna övningen och capriolen är en övning som inte alla hästar bör lära sig. Endast hästar som är säkra och lydiga kan man lära dessa övningar, eftersom dessa övningar är farliga om hästen bestämmer sig för att utföra dem nu och då utan ryttarens vetskap och tillåtelse. Capriolen är den skola ovan mark som anses vara den svåraste rörelsen.
Hästen hoppar uppåt som i en ballotad och när den är högst upp så sprakar den ut med bakbenen. Även i denna övning ska hästen landa på sina bakben eller åtminstone på alla fyra benen. Capriolen är mycket kraftfull och det ser ut som om hästen exploderar av kraft när den sparkar ut. Övningen kräver styrka, smidighet, balans och koordination.


Bralla/bocka


Terre à terreTerre à terren är en sorts galopp eller så kan den vara levader i serier.
Hästen rör sig med bakbena parallellt och frambenen parallellt, med andra ord så rör den sig jämfota fram. Hästen är rak i kroppen och ur terre à terren kan hästen bokstavligt talat göra allt; hoppa framåt, till sidan, vända sig 180 grader runt, hoppa upp i luften och till och med hoppa bakåt. Från terre à terren så kan hästen utföra alla skolor på marken eller vilken skola som helst ovan marken. Vissa hästar erbjuder sig att utföra denna övning frivilligt medan andra hästar måste lära sig den mödosamt.
I krig eller tjurfäktning så ersätter detta galoppen i närstrid, eftersom hästen är extremt rörlig i terre à terren.


Passage
Passage Passagen rör sig hästen som i en piaff, men med mindre skankböjning och med lite mer skjutkraft. Skillnaden är också är hästen rör sig mer framåt och att den har ett större svävmoment. Det ser ut som om hästen studsar och sedan svävar fram, med stor elegans. Hästen kommer att sitta något mindre än i piaffen, men hästen måste fortfarande använda mycket bärkraft för att kunna utföra passagen.
Den här övningen kräver att hästen är välbalanserad och att den har mycket bra koordination. Passagen ger hästen mycket muskulär träning, speciellt i bakdelen och ryggen tillsammans med mycket psykisk träning. Den tränar också ryggsvingen.Croupad
Croupad Croupaden liknar courbetten. Skillnaden är att hästen bara hoppar uppåt istället för framåt.
Bakbenen är uppdragna och placerade så nära under magen som möjligt.
Men..nu ska jag bara lära honom att göra det på MITT kommando. Hur lätt som helst...

(texter och bilder lånade från akademiskridkonst.se)
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback