Bajsväder

Fan vad jag hatar det här vädret! Värdelöst! Det är superkallt, regnar och blåser. Trots detta var jag så hurtig så jag var ute med hundarna i skogen en timme. La även ett personspår till Scott, som gick pissdåligt. Tror det fick ligga för kort.

Men att rida ut med Wille en timme i det här vädret=no way! Han är värsta fjanthästen som hatar regn. Stod i hagen och såg ut som sju svåra år. Han fick gå på rullbandet och köra lite backträning istället.

Nu har jag druckit kaffe och ätit lunch. Gjorde även lite chokladbollar, fast "nyttiga" såna. Dvs man använder fruktsocker istället för vanligt socker.  Hmm. Jag tror inte det är så mycket nyttigare ändå... (artikel lånad från
www.sund.nu)

Fruktsocker - nyttigt eller fettbildande?
Livsmedelsföretagen gnuggar frenetiskt sina geniknölar på jakt efter nya produkter för att inte tappa de ökat medvetna konsumenterna. Tidigare var det bara fett man behövde oroa sig för om man inte ville gå upp i vikt, men nu känner man även till riskerna med socker, och det bedrivs mycket forskning kring ämnet.
 
Fruktsocker - nyttigt eller fettbildande

På senare tid har fruktsocker, även kallat fruktos, marknadsförts som "det nyttiga sockret". Till följd av det har man börjat använda fruktsocker, fruktos, istället för vanligt socker i exempelvis fruktyoghurtar. Men nu finns det rapporter som säger att fruktsocker skulle vara fettbildande.   Fruktsocker utgör en betydande del av energiintaget hos den amerikanska befolkningen, och en ökning av fruktsockerkonsumtionen har sammanfallit med en ökning av fetmaförekomst under de senaste två decennierna. Därför är det kanske på sin plats att man ställer sig frågan om fruktsockret kan vara en bidragande orsak till viktökning och dess metabola följder.   "Det nyttiga sockret" Idag sötar man fruktyoghurtar med fruktsocker med argumentet att det skulle vara nyttigare än vanligt socker (sackaros). Fruktsockret är ett bättre alternativ till vanligt socker med avseende på glykemiskt index, GI. Det betyder att när man äter fruktsocker får man en lägre blodsocker- och insulinstegring efter intaget.   Fruktsockret absorberas i tunntarmen och förs med blodet till levern. Här kan olika saker ske med fruktsockret. Antingen omvandlas det till glukos och frisätts till blodet om vävnaderna behöver energi just då, eller så lagras det i levern som glykogen eller fett. Sammantaget bidrar detta till ett lägre GI, eftersom det blir en fördröjning innan glukos cirkulerar i blodet. Därför kan personer med diabetes typ 2 förbättra sina blodsockervärden genom att äta livsmedel med låga doser av fruktsocker, t ex i form av en frukt.   Förutom lågt GI har fruktsocker 1,5 gånger sötare smak än vanligt socker. Det betyder att livsmedelsproducenterna inte behöver tillsätta fullt lika mycket socker till en produkt för att nå önskad sötma.  
"Det mest fettbildande sockret" Det fruktsocker som inte förbrukas i levern direkt omvandlas till fett. Det är betydligt enklare och energimässigt mindre kostsamt att omvandla fruktsocker till fett än glukos till fett. För stora fettdepåer i levern är inte bra och överskottet skickas därför ut i blodet och blodfetterna ökar istället.   Det finns ytterliggare tre anledningar till varför man har orsak att tro att fruktsocker skulle kunna vara det mer fettbildande sockret. Det handlar om tre hormoner som alla har med energiomsättningen att göra.   Det första hormonet är insulin. Insulin frisätts från bukspottkörteln för att skjutsa in socker (glukos) i cellerna när vårt blodsocker stigit efter en måltid. Det är dessutom delaktigt i signaleringen till hungercentrat i hjärnan där matintag och energiomsättning regleras. När man ätit fruktsocker sker ingen frisättning av insulin och signaleringen till hungercentrat uteblir.   Insulin reglerar i sin tur ett annat hormon, leptin. Leptin talar om för hjärnan när vi har fått i oss tillräckligt med mat och har tillräckligt med reserver på kroppen. Det ska få oss att minska på ätandet. Ju mer insulin, desto mer leptin cirkulerar i blodbanorna. Det betyder alltså att när vi får i oss stora mängder av enbart fruktsocker kommer frisättning av leptin inte att stimuleras, som det skulle ha gjort i vanliga fall, om vi fått i oss vanligt socker. Hjärnan meddelas inte om det ökade energiintaget, och ställer därför inte in kroppen på att äta mindre och öka energiförbrukningen, som den egentligen borde ha gjort.   Det tredje hormonet som ligger bakom en eventuell viktökning är ghrelin. Det är ett hormon som utsöndras i speciella celler i magsäcken, bland annat när vi får i oss fruktsocker. Man känner i dagsläget inte till allt om detta hormon, men man vet att det får oss att dels vilja äta mer, dels minska ämnesomsättningen samt öka upplagringen av fett. Sammanfattningsvis känner man sig inte mätt trots att man fått i sig en massa energi. Det kan förstås leda till ett ökat energiintag och på lång sikt viktökning.   Dessa teorier måste givetvis styrkas med studier. Försök bekräftar att energiintag, vikt och fetma ökar hos djur som fått en överdrivet fruktosrik kost. Eftersom människan är en helt annan art med sin specifika fysiologi, kan man inte överföra resultaten direkt från de studierna på oss, men det ger i alla fall en antydan om hur det skulle kunna ligga till. Fortfarande krävs mer forskning inom området för att vara säker.   I USA är tillgängligheten på fruktsockersötade livsmedel och framförallt drycker fortfarande större än i Sverige. Det har visat sig att amerikanska barn gärna byter ut sin mjölk mot en söt dryck istället, och därmed missar de en viktig källa till kalcium. Kalcium är viktigt för barns bentillväxt.   Avslutningsvis kan vi konstatera att fruktsocker är fettbildande om man konsumerar stora mängder, det vill säga om man exempelvis dricker sötade drycker flera gånger varje dag. Orsaken kan delvis vara att hjärnan får felaktiga signaler och därmed luras att tro att kroppen fortfarande behöver mat, trots att den just har fått energi i form av fruktsocker.   Många experter menar att om man är överviktig, har höga nivåer av blodfetter och är fysiskt inaktiv bör man undvika livsmedel som är rika på fruktsocker (som t ex juicer). Dessa personer skulle annars kunna få ökat problem med sina blodfettsnivåer.   Låga doser av fruktsocker ger en positiv effekt, eftersom att blodsockernivåerna utjämnas. Det är alltså ingen fara att äta yoghurt sötad med fruktsocker ibland, men är man inte diabetiker kan man lika gärna välja en med vanligt socker istället. Frukt innehåller bara låga nivåer och ger inte några oönskade effekter. Frukt innehåller dessutom fiber, antioxidanter och en mängd andra av livets nyttigheter som man inte bör vara utan.

Jaha. tack för den. Tur att jag inte åt så mycket. Bara kanske hälften. Tror jag kastar resten...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback